Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

DVIJE OBLJETNICE MOSTARSKO-DUVANJSKE BISKUPIJE

U mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve 14. rujna na blagdan Uzvišenja svetog Križa u 18 sati slavljena je misa koju je predvodio biskup Mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanski.  Obilježene su dvije obljetnice. Prva je posveta katedrale, od toga čina navršilo se 30 godina. Druga obljetnica je biskupsko ređenje msgr. dr. Ratka Perića koje je obavljeno prije osamnaest godina u Neumu. Do ređenja je trebalo doći  u katedrali, ali zbog ratne situacije ono je  obavljeno u crkvi Gospe od Zdravlja u Neumu.

Današnju misu predvodio je biskup Ratko Perić koji je na početku propovijedi nabrojio biskupijske uspjehe nakon posvete katedrale, počevši od biskupijske karitativne djelatnosti, izdavanja knjiga (više od 140 naslova) pastoralno informativno glasilo hercegovačkih biskupija Crkva na kamenu (358 neprekinutih brojeva do danas), utemeljen Teološki institut (150 diploma), četiri nove župe u Mostaru posvećene evanđelistima Mateju, Marku, Luki i Ivanu, Dom za svećenike u mirovini itd.

˝ Taj dan posvete vatreno krštenje, rekli bismo, ujedno je bio nagovještaj onoga što će nadoći, kroz mnoge nam je križne postaje, ratne i poratne do današnjega dana. Obasuta je katedrala tisućama granata, ranjavana, ali i ne ubijena, obarana, ali ne oborena, lomljena, ali neslomljena – kao da rane Isusove nosi˝ naglasio je Perić.

Biskup je okupljene vjernike podsjetio na nužnost nošenja križa, ˝kojega je prvi ponio Isus, nije ga zaominuo, već  prihvatio. Zatečen. E nije, Isus je imao pred sobom križ, patnju i smrt. Isti takav scenarij danas bi se Isusu pripremio u Mostaru, u Čapljini , u Grudama, u Sarajevu, Zagrebu,  Jeruzalemu i u Rimu.˝ rekao je Perić koji je podsjetio kako je patnja vječni pratitelj, bez nje se ne može spasiti, a naša pamet samo je u tome hoćemo li je prihvatiti ili nećemo.