Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

KRIZMA ZA ČAPLJINCE

ČAPLJINA: SPASITI, A NE SPALITI!

KIUM, 3. 7. 2010.

Zahvaljujući Bogu, sustavnim i ustrajnim pastoralnim djelovanjem župnika u župi Čapljini, don Đure Bendera (1996.-2002.), don Ivice Borasa (2002.-2008.) i don Ivana Turudića od 2008. nadalje, dušobrižnički se život pod jurisdikcijom zakonita upravitelja župe iz dana u dan pomiče na bolje. Prema župnikovim podatcima, u župi ima oko 6.000 katoličkih vjernika. Sadašnji je župnik u prošloj školskoj godini 2008./2009. imao 247 vjeroučenika, a ove školske godine 2009./2010. točno 350 đaka. Za stotinu više. Prošle godine imao je 34 prvopričesnika, a ove godine poučavao je 63 prvopričesnika, od kojih je on pričestio 47, a drugih 16 pričešćeno je u župama podrijetla njihovih roditelja, sa župnikovim odobrenjem. Gotovo dvostruko više. Prošle godine pohodio je i blagoslovio 454 obitelji, a ove 2010. godine posjetio je i blagoslovio 560 obitelji. Preko stotinu obitelji više.
Što se sv. krizme tiče, lani je pripremio 116 krizmanika (i to 43 za redovitu krizmu, i 73 za izvanrednu krizmu u Mostaru za one nad kojima su prijašnjih godina nevaljani i svetogrdni obred krizme obavili suspendirani svećenici u Čapljini). Trojica svećenika – Petar Barbarić, Bože Radoš i Mile Vlašić – isključeni iz Franjevačkoga reda zbog svoje ustrajne pobune i neposluha, i suspendirani od svakoga bogoslužja u Katoličkoj Crkvi, djeluju samovoljno, bezakonički i nasilnički na području župe Čapljina, ne pripadajući nikakvoj redovničkoj zajednici ili biskupiji. Ove godine nisu organizirali nevaljanu krizmu, kao što to bijaše prošle godine spajajući zajedno „krizmu“ i sv. pričest. Najbolju su im pouku dali sami roditelji, koji nisu dopustili da im djeca idu na nevaljanu krizmu koju svetogrdno dijele kao kažnjeni svećenici pod svetogrdnom Misom.
Ovogodišnja krizma upriličena je u subotu, 3. srpnja, na blagdan sv. Tome apostola, u 10 sati u župnoj crkvi u susjednoj Gorici-Strugama. Također je sv. potvrda za čapljinske krizmanike odvojena od krizme goričkih kandidata, koji su se krizmali u nedjelju 9. svibnja. Crkva je danas bila puna vjernika, uključujući i kor s pjevačima, a i pred crkvom bilo je dosta svijeta. Župnik je izrazio dobrodošlicu biskupu Ratku, svećenicima i svim vjernicima. On je pripremao redovito 73 kandidata za sv. potvrdu, od kojih se 53 krizmalo danas, a ostalih 20 u župama podrijetla njihovih roditelja, sa župnikovim znanjem i dopuštenjem. Pozdravne riječi, čitanja i molitve vjernika imali su sami kandidati. Pod Misom je pjevao čapljinski župni zbor. U koncelebraciji je bilo šest okolnih svećenika.
Biskup je u propovijedi, između ostaloga, govorio krizmanicima i svim vjernicima o evanđeoskom prikazu sv. Luke (8,51-55) kako je Isus zadužio dvojicu svojih apostola, Jakova i Ivana, da pođu ispred njega iz Galileje u neko samarijsko mjesto i pripreme prenoćište njemu i njegovim učenicima. Bila je to s Isusove strane prava pedagoška kušnja i učiteljska pouka. Samarijanci ih nisu htjeli primiti zbog starih rana i svađa između Židova i Samarijanaca (Iv 4,9). Vrativši se neobavljena posla, dvojica braće predložila su Isusu da ono samarijsko mjesto gromovi sprže. Vjerojatno ih je zato Isus prozvao „sinovima groma“ ili Boanerges (Mk 3,17). Isus ih je oštro prekorio zbog toga njihova nesnošljiva stava i rekao im da ne znaju kojim duhom dišu, jer on nije došao spaliti ljude gromovima, nego spasiti ih svojom ljubavlju, očitovanom najviše na križu.
Nismo li se i mi – upitao se biskup – kao Isusovi učenici i članovi Katoličke Crkve našli u sličnu stanju u ovoj našoj župi Čapljini, gdje „Samarijanci“ ne omogućuju pristup zakonitim sinovima u župnu crkvu da prime valjanu krizmu? U ovakvu besmislenu crkvenopravnom neredu suspendirani svećenici i njihovi istomišiljenici mogu razmišljati o svome ljudskom nasilju protiv velike većine župljana koji žele pripadati zakonitoj zajednici kao što su i drugi župljani u biskupiji; mogu razmišljati o svome bezakonju i svetogrđu nad sv. sakramentima, osobito Euharistijom i sv. krizmom; o svome uzurpiranju župnih knjiga, matica i objekata. Ni Isus ni njegovi autentični učenici ne služe se nasiljem i bezakonjem, nego strpljivošću i ljubavlju nastoje neprijatelje pretvoriti u prijatelje. I vrijeme, kao i pravo, i crkveno i civilno, ide u korist ove mirne metode ulaska u zakonit posjed župe, župne kuće i crkve. A svaka je sila i nasilje za vremena.
Čapljinski župnik don Ivan, koji od rujna 2008. stanuje na području župe, još uvijek svete sakramente dijeli u susjednoj Gorici. Duh Sveti, najbolji savjetnik Crkve i svakoga od nas pojedinačno, pronalazi putove da dođe do ljudskih srdaca, pa i onih tvrdokornih, da ih omekša i da im daruje sedam svojih darova. Božji mlini melju polako, ali sigurno.