Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

BISKUPOVA BOŽIĆNA ČESTITKA ZA 2009.

Biskup, 18. 12. 2009.

Braćo svećenici, dragi vjernici!

Nijedan se vjerski vođa, pa ni oni iza kojih milijuni sljedbenika hodočaste, nije utjelovio, a još manje uskrsnuo. Nijedan nije bio kadar udijeliti oproštenje grijeha ljudima. A naš Gospodin Isus, Vječni Razum Božji, Svjetlo od Svjetla, pravi Bog od pravoga Boga, Druga Božanska Osoba: utjelovio se, postao čovjekom, u svemu čovjeku sličan, osim u ljudskome grijehu. Nakon Isusova Utjelovljenja i Rođenja nitko se više ne smije i ne može potužiti da je dezorijentiran, izgubljen, da se ne može snaći u mnoštvu putova, svjetova, kalendara, istina, religija i sustava.
Novorođeni u Betlehemu nije nam samo pokazao Put prema vječnom odredištu, nego je on Put naš: Betlehem, Egipat, Nazaret, Jeruzalem, Kalvarija, Slava uskrsnuća! Njegov je Put jedini autentično ljudski zato što je – božanski! Što više idemo Njegovim putem, to smo Njemu bliži, savršeniji, spašeniji.
Novorođeni u štalici nije nam samo Istinu rekao, nego je on Istina naša,  koja uvijek isplivava na površinu, koja nas spašava, koja će u konačnici pobijediti milijune tona pisane i izgovorene laži i prevarancije na ovome svijetu. Njegova je Istina jedina istinita zato što je – božanska!
Novorođeni na slamici nije nam samo ponudio Život, on je Život naš, život vječni, pa i u ovoj sjeni smrtnoj. On je jedini Život zato što je – božanski!
On je svojom smrću otkupio našu smrt i naš grijeh, a svojim uskrsnućem obnovio naš život.
Mi mu zahvaljujemo što nikada nitko nije čovjeku tako pomogao da s čovjekom su-pati, su-trpi, su-živi, kao što je on supatio i sutrpio i novošću božanskoga života čovjeka otkupio od grijeha, vraga i smrti. On nam u svome beskrajnom božanskom milosrđu udjeljuje sakramentalno oproštenje neprebrojivih grijeha kojima smo vrijeđali Božje veličanstvo i dostojanstvo. Blago onima koji se okoriste tim Božjim milosrđem i svoju savjest usmjere po njegovu zakonu zapovijedi. Njimu je sretan Božić! To je taj Put, Istina i Život!
Divimo se Velikoj Ženi, Majci Isusovoj, a koja se savršeno prilagodila Isusovu Putu, Isusovoj Istini i Isusovu Životu, bez prigovora, bez ljutnje, bez napetosti. Stavila se u službu Božjega plana i ljubavi: Neka mi bude po Tvojoj navjestiteljskoj riječi, Arkanđele Božji!
Divimo se svetomu Josipu koji je hrabro i vjerno prihvatio i Ženu i Dijete njezino i iznio na svojim ramenima teret ljutih godina: potucanja po Betlehemu i Jeruzalemu i u progonstvu po Egiptu.
Neka Sveta Božićna Obitelj pomogne svim našim obiteljima: da im ne ponestane hrabrosti za Život, izdržljivosti u patnjama, vjernosti Istini i Putu Božjemu. S tim mislima želim svima sretan Božić i sve Božićne i Novogodišnje blagdane.

+ Ratko, biskup