Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

Katolik prvi predsjednik Europske unije

herman-02Premda se nagađalo da bi nakon ratifikacije Lisabonskog sporazuma prvim predsjednikom Europske unije mogao postati obraćeni katolik i bivši britanski premijer Tony Blair, na čelnu poziciju stalnog predsjednika Europskog vijeća izabran je Herman van Rompuy, belgijski premijer.

Iako nepoznat izvan granica svoje zemlje, kršćanski demokrat koji je ujedno i rimokatolik Herman van Rompuy postao je dogovorom članica Europske unije prvi predsjednik. Podršku su mu dale Njemačka i Francuska, a u korist njegovog imenovanja išla je i činjenica da je premalo vremena sudjelovao na sastancima na vrhu Europske unije da bi stvorio političke neprijatelje.

Klasicist i ekonomist po obrazovanju i pitomac belgijskog Katoličkog fakulteta u Leuvenu, Van Rompuy je predan europski federalist (pozicija koja najviše odgovara temeljnim i najstarijim članicama Europske unije) no manje omiljen među Skandinavcima i, naravno, Britancima.

Van Rompuy je na funkciji belgijskog premijera nešto manje od tri godine, pozvan od kralja Alberta II., u nadi da će spasiti zemlju koju muče tenzije između nizozemskog govornog područja Flandrije na sjeveru i frankofonske Valonije na jugu.

(piše: Vladimir Filakovac) križ života