Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

KAKO SU “ĐAKE” PROVELE TRI DANA IZVAN “ĐAKA CITYA”

Točno u jedan sat poslije pola noći, u petak krenulo je 20-ak članova srednjoškolskog zbora “Gloria” i klape “Signum” pod vodstvom našeg župnika Don Ivana Turudića, na put u Austriju.

00Nakon 13 sati vožnje s dva kombija i jednim osobnim automobilom, stigli smo u ranim poslijepodnevnim satima na naše glavno odredište, mjesto St. Marien u Gornjoj Austriji.

017

Srdačno su nas u župnoj kući dočekali naši austrijski prijatelji od kojih su neki već bili kod nas u posjetu u ožujku ove godine.  Nakon kraćeg odmora kod obitelji u čije domove smo bili smiješteni, krenuli smo u posjet najstarijem benediktinskom samostanu u Austriji, osnovanog davne 777. godine, gdje se čuva poznati Tassilov kalež. Nakon što smo benediktincu bratu Franzu, koji živi u samostanu zahvalili pjesmom, vratili smo se u župnu kuću gdje smo posjetili izložbu Biblije i imali priliku čuti glazbu, okusiti hranu i osjetiti život kakav se spominje u Bibliji.

025
Drugi dan smo proveli u Linzu, trećem najvećem gradu Austrije. U sklopu programa posjetili smo najveću austrijsku katedralu, koja može primiti 20 000 ljudi,  te smo  se nakon kratkog razgledanja i ručka u gradu zaputili na obližnje brdo Pöstlingberg gdje smo se u svijetu bajki ponovno prisjetili našeg djetinstva.

033

06
U 18 sati smo sudjelovali pri  večernjoj misi u neuobičajnoj drvenoj crkvici, gdje smo nakon mise malim koncertom prestavili našu klapu. Crkvica je spomenik kulture jer podsjeća na izbjegličke kampove koji su tu bili izgrađeni nakon II. svjetskog rata.
Zadnji dan smo započeli odlaskom na misu  u župoj crkvi u St. Marienu, gdje smo se takodjer prestavili s dvije pjesme. Nakon mise smo s grupom tamošnjih župljana posjetili treću i posljednju crkvu koja je posvećena sv.Mihaelu.
U toj, novo renoviranoj barkonoj crkvi, imali smo zanimljiv multinacionalni glazbeno-molitveni susret, gdje smo, naizmjenično pjevali austrijske i hrvatske crkvene pjesme. Na zajedničkome ručku smo se pozdravili s našim dragim prijateljima i zaključili naš trodnevni program, posjetom St. Florianu, gdje se nalazi prelijepa barokna bazilika minoris u sklopu agustinskog samostana. Tu smo imali priliku vidjeti grob i orgulje na kojima je svirao poznati austrijski skladatelj Anton Bruckner.

09
U kasnim poslijepodnevnim satima, očarani baroknim građevinama i puni dojmova, krenuli smo nazad u Čapljinu. Zahvaljujemo svima koji su nam omogućili ovo putovanje.

(Nikolina)