Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

VOLJET ĆU TE I POŠTOVATI

U utorak 6. ožujka održana je druga ovogodišnja tribina, u organizaciji naše župe i čapljinske podružnice HKZ Troplet. Predavač, v.d. predsjednika Tropleta mr. don Krešo Puljić govorio je na temu “Voljet ću te i poštovati u sve dane života svoga”.
Predavanje je počeo citiranjem dva izještaja o stvaranju čovjeka koji je stvoren na sliku Božju. Dva su izvještaja, jahvistički i svećenički.
„To znači da nam je Bog dao svoju božansku narav, ali nam je darovana i nadnarav. Prvi grijeg uništio je našu nadnarav, te je Isus morao doći da nas obnovi na svoju sliku“ govori na početku don Krešo.
U jahvističkom izvještaju naglašava se kako nije dobro da čovjek bude sam. Naglasak je na jedinstvu čovjeka i žene. „Brak je Bog ustanovio, a ne netko od papa ili neka država, odnosno sustav. Bog je vjenčao prvi par, a to su Adam i Eva, te je Bog asistirao njihovu vjenčanju“ predavač podsjeća na rečenicu pape Ivana Pavla II.
Iz predavanja se moglo isčitati da don Krešo brak želi predstaviti kao nešto sveto i najsličnije Svetom Trojstvu: „ U knjizi Obiteljska zajednica papa Ivan Pavao II. kaže da je Bog ljubav te u sebi živi otajstvo osobnog zajedništva. Da Bog nije ljubav onda bi bila samo jedna osoba i samo jedna narav, a ljubav, budući da je društvena dimenzija mora biti dvojstvena ili trojstvena. Zato je Bog trojstven: Otac i Sin, a Duh Sveti ljubav je Oca i Sina, tako je i bračni par slika Svetoga Trojstva.“
Bitno je, ističe, da bračna zajednica bude vidljivi dokaz Božje ljubavi. Čovjek počinje živjeti kao cjelovita osoba u odnosu s drugom osobom, jer tada izlazi iz samoće i postaje čovjekomu relaciji.
„Da se dokaže savez Staroga zavjeta kako Bog ljubi čovjeka, odnosno narod uzima se bračna zajednica.“ govori don Krešo. U nastavku su pojašnjene tri vrste, odnosno stupnja ljubavi: eros, philia, i agape.
Govoreći o samoj temi, don Krešo smatra da je najveći razlog sve češćih razvoda brakova nemogućnost održavanja obećanja, jer mladenci nisu svjesni u kakvu vrstu zajedništva ulaze.
„Ako si ti prazan, ako ne možeš ništa dati,onda dolazi do razvoda. Ljudi se najčešće razvode zbog sitnih razloga“ jasan je predavač koji smatra da bi u obećanju prilikom sklapanja braka trebalo, umjesto ljubit ću te koristiti voljet ću te jer se tada osoba kune da će dati sve od sebe da se ljubav sačuva.
Ako nema osjećaja, to je dobar razlog da se voli svoj supružnik. Treba voljeti, raditi, trpjeti i moliti.
„A i Sveti Pavao je muževe pozvao da ljube svoje žene kao što je Krist ljubio svoju Crkvu“ zaključuje predavač koji je pred kraj tribine posjetiteljima tribine u hotelu Mogorjelo predstavio i HKZ Troplet.