Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

KATOLIKA U BIH VIŠE UMIRE NEGO SE RAĐA

U utorak, 28. veljače 2012. u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice Troplet i župe sv. Franje Asiškoga Čapljina započele su korizmene tribine na temu “Obitelj pred izazovima suvremenog življenja”. Prvu tribinu je imao biskup Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH na temu “Prirodni priraštaj kao pokazatelj bračnog morala u katoličkim obiteljima u BiH (1996.-2010.)”.

Biskup Vukšić  govorio je na temelju župnih izvještaja iz svih biskupija u BiH te je ova vrsta podataka bila temelj za razmišljanje o bračnome moralu.

„Kada govorimo o bračnome moralu vrlo je nezgodno zadirati na način općih istina u tuđe savjesti. To i nije moja večerašnja nakana“ poručio je na početku tribine predavač prisutnima u hotelu Mogorjelo u Čapljini.  „Ako imamo pouzdane pokazatelje, ako imamo egzaktne podatke o tome da nas se manje rađa nego li nas umire, onda imamo pravo zaključivati, ne birajući ni jednoga pojedinaca i ni jednu obitelj ponaosob, da je moral obitelji naše Crkve i našega naroda onakav kakav pokazuju podaci“ jasan je biskup Vukšić.

A podaci govore da je priraštaj katoličke zajednice na razini BiH negativan. Od svih biskupija jedino je Mostarska biskupija u pozitivnom stanju, ali je i u njoj već godinama trend pada prirasta te je samo pitanje kada će i Mostarska biskupija otići u negativno stanje.

S druge strane napravljena je usporedba s RH, te je predavač zaključio da ono što se događa katolicima u BiH nije izolirani slučaj nego je to dio događanja na razini demografskih kretanja unutar cijele Europe, pogotovo Zapada.

Biskup dodaje: „Drugim riječima sve one lijepe, ali i ružne stvari dolaze u Europu i naše područje.“

Biskup Vukšić na kraju je naglasio da će tamo gdje ima zdravog kršćanskog morala biti i novih kolijevki.  Predavač ističe da je iznio podatke, a posjetitelje tribine pozvao da sami donesu zaključke o vlastitom moralu te o moralu u našim obiteljima i biskupijama.