Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

BLAGOSLOV OBITELJI 2012.

U božićnom vremenu, napose oko svetkovine Bogojavljenja (Triju kraljeva), svećenici prema predviđenom rasporedu pohode stanove vjerničkih obitelji, kratkim obredom blagoslove dom i njegove stanovnike te se, prema mogućnostima, s članovima obitelji zadrži u razgovoru. Taj se obred i običaj pučki zove “blagoslov kuća”. Sam čin primanja svećenika u svoj stan i okupljena obitelj je zapravo svjedočenje svoje vjere i pripadnosti župnoj zajednici. Svećenika najčešće prate ministranti i po jedan odrasli župljanin. Vjernici tom prigodom obdare svećenika skromnim prilogom za njegove i druge župne potrebe. Uobičajeno je da tom prigodom svećenikov pratitelj napiše kredom na sobna vrata ovakav znak: 20+G+M+ B+12. Brojke znače godinu blagoslova, a tri slova početna slova imena triju kraljeva (Gašpar, Melhior, Baltazar). Po drugom tumačenju za slova G, M. B su kratica latinske rečenice “Christus mansionem, benedicat!”, a znači “Krist neka blagoslovi kuću!”. U latinskoj rečenici je prvo slovo C budući ime Gašpar na latinskom počinje s C (Casper).

Kako bi se izbjeglo krivo poimanje blagoslova obitelji potrebno je barem pokušati objasniti što je blagoslov obitelji. Uz blagdan Božića uglavnom se povezuje i, kako se to krivo govori, blagoslov kuća ili stanova. Blagoslov je poznat od samog početka čovječanstva. Na stranicama knjige Postanka nalazimo riječ prilikom stvaranja čovjeka: “I blagoslovi ih Bog i reče…”. Također prilikom sklapanja saveza sa Noom nalazimo iste riječi. Kada poziva Abrahama, Bog govori slijedeće riječi: “Velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te, ime ću ti uzveličati, i sam ćeš biti blagoslov, blagoslivljat ću one koji te blagoslivljali budu, koji te budu kleli, njih ću proklinjati.”. I mogli bi tako prolaziti kroz cijelu Bibliju i uvijek ćemo naći tragove blagoslova kao temelj svakog saveza s Bogom. Blagoslov je nešto što dolazi od Boga, što daje Bog onima koji ga to traže. Upravo u tome možemo tražiti i naći temelj blagoslova prilikom blagdana Božića. Rođenje Gospodnje je početak Novoga Saveza, a savez počinje s blagoslovom. Prije svega, ne možemo govoriti o blagoslovu kuća, nego o blagoslovu obitelji. Tim blagoslovom želi se zazvati Božji blagoslov na obitelj, osobe, koje borave u jednom prostoru i koje žive u jednom zajedništvu. Blagoslov se vezuje uz čovjeka a ne na prostor. Ako nema života u tome prostoru, ako nema ljudi koji tamo borave, onda je takav blagoslov beskoristan, jer neživom predmetu ne znači ništa. Bog štiti ponajprije čovjeka, a onda i mjesto gdje on boravi. Zato je vrlo važno da se obitelj skupi na molitvu kada dođe svećenik ili onaj koji ih blagoslivlja u njihovoj kući ili stanu. Također bi bilo poželjno da se na stolu nalazi križ, svijeća i blagoslovljena voda. Vjerujem da svaka kršćanska kuća to ima. Osobito je važna molitva ukućana. Svi se trebaju priključiti toj molitvi, to nije nešto što svećenik “obavlja sam” nego je to stvar zajednice, obitelji. Blagoslov se ne utjeruje silom, niti po službenoj dužnosti, nego to moli obitelj. Ona se stavlja pod zaštitu Svevišnjega Boga. Zato slobodno možemo reći, kakva će biti Vaša molitva, takav će biti i blagoslov. Običaj je da se prilikom blagoslova obitelji daje i godišnji doprinos za crkvu. Kažemo, to je običaj. Ako netko nije u situaciji da bi dao svoj doprinos, to nikako nije razlog da se ne primi svećenik i da se ne zazove Božji blagoslov na tu obitelj. Svećenik ne dolazi k Vama u kuću radi novca. Nadamo se da će ovaj naš kratki tekst malo pojasniti obred blagoslova, te da ćemo svi tome činu pristupiti s punom ozbiljnošću i povjerenjem u Božju zaštitu.

Četvrtak, 29. 12. 2011.
Stijene, Dretelj, ul. Tina Ujevića i Grabovine (od obitelji Nikole i Bosiljke Mišić preko Obada do Stojana Putice).
Petak, 30. 12. 2011.
Grabovine (od Vinka Matića do Joze Njavre tj. do Muše, ul. Mile Budaka, ul. Ivana Gundulića).
Ponedjeljak, 2. 1. 2012.
Ul. Hrvatskih branitelja, Vrgorac, Gradina 2 (S. S. Kranjčevića), ul. Kneza Domagoja (Zgoni) i Vinogradarska ulica.
Utorak, 3. 1. 2012.
Gradina (ul. Stjepana Tomaševića), ul. Zrinsko-Frankopanska, Trg sv. Franje, Zagrebačka, Matije Gupca,  Trg Kralja Tomislava, Mostarska (Villa), Mate Bobana, ul. Braće Radića.
Srijeda, 4. 1. 2012.
Ul. Ruđera Boškovića i Petra Krešimira IV.
Četvrtak, 5. 1. 2012.
Ul. Augusta Šenoe i Metkovačka ulica.
Ponedjeljak, 9. 1. 2012.
Ul. Ante Starčevića (od kolodvora do robne kuće i gradske ljekarne).
Utorak, 10. 1. 2012.
Ul. Ante Starčevića (od robne kuće i gradske ljekarne do mosta dr. Franje Tuđmana) i ulica fra Didaka Buntića.
Srijeda, 11. 1. 2012.
Ul. Gojka Šuška.

Blagoslov obitelji započinje u 9:00 sati ujutro. Za blagoslov obitelji pripremiti blagoslovljenu vodu, križ i svijeću. Kroz te dane uvijek će netko biti u uredu od 8:30 do 12:00 i od 15:00 do 17:00 sati. Kod blagoslova obitelji bit će don Ivan Turudić i don Pero Miličević. Ukoliko netko želi blagoslov od rimokatoličkoga svećenika može se javiti u župni ured u ul. Gojka Šuška bb.