Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

ČAPLJINA: SPROVOD PO ZAKONITU OBREDU

Prije tri godine umrla je u Čapljini Milenka, supruga Ante Šutala. Na njezinu sprovodu nije mogao biti zakoniti katolički svećenik, župnik don Ivan Turudić, kojega su neki građani prijetnjama, i neučinkovitošću odgovornih za javni red, spriječili da se sprovodni obredi obave do kraja u groblju sv. Franje u naselju Vrgorac u Čapljini, iako su to sinovi kao i muž pokojne Milenke živo željeli.
U subotu ujutro, 12. studenoga ove godine, u župni su ured došli sinovi spomenute obitelji s viješću da im je otac Ante preminuo i zaželjeli su da zakoniti svećenik don Ivan vodi molitveni sprovod do groba, gdje im je 2008. godine pokopana majka Milenka. Sprovod je dogovoren za ponedjeljak, 14. studenoga u 15,00 sati. Biskup iz Mostara ohrabrio je župnika u njegovoj odluci i preuzimanju obveze vođenja sprovodnih obreda. Župnik je toga dana otišao k načelniku policije Vinku Ćoriću obavješćujući ga, napismeno, o molbi obitelji pok. Ante i o svojojoj svećeničkoj dužnosti da udovolji spomenutoj molbi svojih vjernika. U susretu ga je načelnik izvijestio o razgovorima s ožalošćenom obitelji i s drugom stranom koja, na žalost, priječi zakonitu svećeniku pristup u groblje. Gospodin je načelnik spomenute protivnike upoznao s pravima obitelji pok. Ante i s pravima vezanim za vjerski obred te ih upozorio na zakonske posljedice i zamolio da uklone lance koje su neki stavili na ulazna vrata u groblju ili će ih policija morati ukloniti.
Pola sata prije početka sprovoda redarstvenici su neke nepokornike priveli u policijsku postaju u Čapljini zbog njihovih iskazanih namjera ometanja vjerskog obreda. Sprovodna je povorka pošla iz susjednoga Čeljeva i župnik je već oko 15,20 mogao započeti molitve na groblju sv. Franje i sve uredno privesti kraju, bez ikakvih smetnji i upadica. Nije bilo na grobu nikakvih govora, osim crkvenih molitava i blagoslova.
Nakon sprovoda župnik je slavio sv. Misu zadušnicu za pok. Antu u župnoj crkvi u Gorici-Strugama u nazočnosti njegove rodbine.
Policija je odgovorno obavila svoj posao pazeći na javni mir i red u kojem je omogućen ovakav javni vjerski čin.

prenešeno sa http://www.cbismo.com