Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

SV. FRANJI ZIDOVI NISU BILI NAJVAŽNIJI

I ove godine naša župna zajednica na čelu sa župnikom don Ivanom sudjelovanjem na misi na blagdan Sv. Franje zahvalila je ovome svecu na zaštiti kroz prošlu godinu. Misno slavlje predvodio je mladomisnik don Ivan Marčić. Današnje evanđelje po Luki donijelo je scenu Isusova dolaska u Martinu i Marijinu kuću. Marta se dala na pripremu jela i pila, dok je Mariji bilo dovoljno slušati Isusove riječi.

Ne trebamo, smatra don Ivan Marčić, ići i Isusovo vrijeme da bismo zamišljali kako je tada bilo, jer i mi u dočekivanjima naših gostiju više vremena provedemo u dodvoravanju, već u razgovoru i istinskom susretu. Propovjednik je naglasak stavio na temeljnu Isusovu poruku iz ovoga čitanja kojom upozorava Martu “Marta, Marta brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio”

Don Ivan dodaje: “I prije i poslije toga rađale su se i Marte i Marije. Katolička crkva krenula je na svoj put nekoliko godina poslije toga, i u njoj su postojale i Marte i Marije. I nekoliko stoljeća poslije u Asizu rodio se jedan veliki čovjek. Rodio se u plemičkoj obitelji. Živio je u skladu s pravilima svoje obitelji dok jedne večeri nije usnuo i čuo Božji glas: Idi i popravi moju kuću!”

Nakon što je popravio jednu crkvu, propovjeda dalje don Ivan, nije postigao cilj. Tada ponovno čuje Božji glas koji ga upozorava da je pozvan popraviti sve crkve ovoga svijeta, odnosno pozvan je popraviti Crkvu. Ostavlja svoje obiteljsko gnijezgo i svoj život polaže u gnijezdo Božjega Kraljevstva. Mladomisnik Ivan Marčić u svojoj propovjedi dodatno je govorio o idealima našeg nebeskog zaštitnika: poslušnosti, čistoći i siromaštvu.

Drugi don Ivan, čapljinski župnik, zahvalio je propovjedniku na homiliji, svećenicima iz susjednih župa na sudjelovanju u proslavi Sv. Franje i pjevačima iz naših zborova na izvođenju duhovnih pjesama.