Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

PRVI ČAPLJINSKI KONCERT ŽUPNE KLAPE SIGNUM

U nedjelju, 02. listopada, u hotelu Mogorjelo svoj prvi samostalni koncert u Čapljini održala je  klapa ”Signum”, mješovita klapa župe sv. Franje Asiškog.  Pismo moja naziv je pjesme kojom je klapa otvorila ovu svečanu večer, a upravo tako, Pismo moja, bio je naziv i ovoga koncerta. Klapa Signum osnovana je početkom 2007. godine i broji ukupno 12 članova, od toga 8 stalnih i 4 nova. Sinoć su izveli 12 pjesama.

U dvorani kraljiceKatarine u hotelu Mogorjelo mogle su se čuti tradicionalne klapske pjesme i obrade poznatih izvođača.  Neke od tih obrada napisao je član klape Filip Knežević.

Latinska poslovica kaže da je prijatelj najbolja imovina u životu. A tko ima više prijatelja bogat je čovjek. S obzirom na velik broj nastupa u BiH, Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, klapa SIGNUM u svakome mjestu koje su posjetili ima dijelić svoje imovine. Jedni od njihovih prijatelja sinuć su im došli u goste, bili su to prijatelji iz čitlučke Općine, Tamburaški orkestar Gradnići.

U klapskim nastupima na pozornice se penje najviše  10, odnosno 11 članova klape, a na ovome koncertu pjevali su svi iz razloga što im je to prvi samostalni koncert u našem gradu i nikoga nisu htjeli izdvojiti.

Župna klapa Signum nastupila je i na nedavnoj beatifikaciji Drinskih mučenica u Sarajevu, a u povodu ovoga, za katolike velikoga dana, izdali su i novu pjesmu u čast novim blaženicamana, a pjesma nosi lijep naziv Kćeri ljubavi tvoje.  Svoj obol dali su i na otvaranjima i zatvaranjima brojnih kolonija, na izložbama slika u čapljinskoj Galeriji, po okolnim župama, na radiju Herceg-Bosne, na svečanoj sjednici u povodu dana Općine, na raznim promocijama knjiga, na božićnom koncertu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, u Linzu u u katedrali Blažene Djevice Marije, župnoj crkvi u st. Marien-u, na klapskim susretima u Neumu i Posušju, na klapskom susretu u Dubrovniku.

Pred kraj koncerta dodjeljene su zahvalnice za doprinos radu klape. Svaki član kući je ponio zahvalnicu svojim roditeljima, na potpori i pomoći, na razumijevanju i odvojenom vremenu. “Roditelji mojih pjevača u klapi trebaju biti ponosni na svoju djecu”,rekla nam je voditeljica klape, Slavica Eldić. Klapa Signum zahvalila se još sljedećim institucijama, odnosno osobama: Općini Čapljina, Ustanovi Založba kralja Tomislava Čapljina, gospodinu Branislavu Bakalaru, gospodinu Ivicu Maslaću, don Gordanu Božiću, gospodinu Bruni Eldiću.

Zahvalnice su dobili i stari članovi klape koji su zbog obveza morali napustiti klapu, ali su im, kako kaže voditeljica Slavica, vrata uvijek otvorena: Ana Knežević, Ivona Pažin, Katarina Raguž i Zvjezdan Puđa. A na kraju je zahvalnicu s potpisima svih članova klape dobio i don Ivan Turudić, čapljinski župnik.

Veliki odaziv posjetitelja zadužio je sve članove klape da porade na tome da prvi čapljinski koncert dobije i nastavke. Na kraju koncerta složno su odlučili da će ponovno pjevati čapljinskoj publici, baš kao što mogu biti sigurni  i njihovi  prijatelji u Gornjoj Austriji da će klapsku pjesmu moći čuti i ove godine.  Nema mirovanja, nakon ovog koncerta klapa se priprema za novi koncert u Austriji u studenom ove godine.