Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

˝GLADNI BOGA, A NE HRANE˝

Vratiti djelima milosrđa kršćansko obilježje, učiniti da ljudi shvate da taj izvor polazi od Boga, cilj je Kongresa za katoličko dragovoljstvo koji će se održavati u Rimu 10. i 11. studenoga ove godine – kazao je kardinal Robert Sarah, predsjednik Papinskoga vijeća ‘Cor Unum’ razgovarajući s novinarima koji su sudjelovali na tečaju vjerskog informiranja na sveučilištu Svetoga Križa u Rimu.

Kardinal je podsjetio da u mnogim državama „istinski manjak nije hrana ili odjeća, nego je Bog“, te da je papa Benedikt XVI. rekao da je ta praznina „uzrok patnje u društvu“. U Europi ima oko 140 milijuna dragovoljca. Na kongresu će sudjelovati odgovorni za dragovoljačke udruge koje se nadahnjuju na katolištvu, ali su pozvane i vlasti Europske unije poput Kristaline Georgijeve, zadužene za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i za dragovoljstvo.

Dvodnevni kongres bit će korak više na putu započetom prije neku godinu enciklikom Benedikta XVI. ‘Bog je ljubav’ i nastavljenom duhovnim vježbama najprije na kontinentalnoj razini potom u lokalnim stvarnostima i susretima s biskupima. U taj se okvir uključuje i reforma Međunarodnoga karitasa, koji je u svibnju održao opću skupštinu predstavnika, na kojoj se razmišljalo o novom statutu koji ide u pravom smjeru i koji će biti usvojen. Mi ne želimo samo tehničare među dragovoljcima – istaknuo je kardinal – nego i da oni budu Kristovi svjedoci, naročito ako rade u misijama.

Kardinal je podsjetio na Haiti, kamo je Crkva poslala oko 300 tisuća dolara, a vijeće ‘Cor Unum’ osobno je dalo milijuna i 200 tisuća. U Haitiju nažalost – dodao je kardinal – postoje velike teškoće u usklađivanju pothvata, stoga se mnoge organizacije snalaze kako najbolje umiju.

(kta/rv)