Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

U KRŠĆANSKU ZRELOST ZAKORAČILO 45 MLADIH ŽUPLJANA

˝Jedino čovjek ima sposobnost razlikovati dobro od zla, pošteno od nepoštenog, istinito od lažnog, a zreli kršćani sposobni su razlikovati Isusa od ostalih učitelja ovoga svijeta. To se zove kršćanska zrelost. Raduje nas što ćemo se i mi danas ubrojiti u zrele kršćane.˝  Ovo je dio pozdrava mostarsko-duvanjskom biskupu Ratku Periću  što ga je uputila krizmanica Marija Raguž. Ona je to učinila u ime 45  krizmanika naše i četiri krizmanika župe sv. Petra i Pavla u Gorici Strugama koji su danas primili sakrament Potvrde.  Uz župnike, don Dragu Bevandu i don Ivana Turudića, misnom slavlju prisustvovali su i župnici nekoliko susjednih župa.

˝Vi se tjeskobno brinete za svoju hranu.˝ Ova Isusova rečenica iz današnjega Evanđelja bila je povod za biskupovu propovjed. Aludirao je na naše svakodnevne brige o osiguranju egzistencije i upozorio na, zbog silnih tjeskoba, mogući gubitak veze s Bogom i Božjim zapovijedima.

Biskup je naveo i jedan primjer ustrajnosti u vjeri, a radi se o jednoj gospođi Ankici iz okolice Foče: ˝Priča mi župnik nevesinjski don Ante (Luburić, op.a.) da ova gospođa pješači na misu 14 kilometara. Ova žena traži Kraljevstvo Božje. Ona traži čestu pričest i čestu ispovijed.˝ Upravo je njezin trnoviti put biskup želio usporediti sa situacijom u župi Čapljina. ˝ Razumijem da vas može biti i neka sramota jer mislite da ste kažnjeni pa morate ići u susjednu župu. Misliš li ti da to i mene ne boli, i to najdublje i najjače?Oni koji nezakonito rade Boga se ne boje. Nije moje da ja to znam, ali je meni dao kušnju. Župniku je dao kušnju. I tebi je kao župljaninu dao kušnju. Izdrži! poručio je biskup Ratko. Sve misnike pozvao je da djeluju po Božjem, te svima koji njemu ne vjeruju, preporučio da ˝pitaju onoga u Rimu koji je nedavno bio u Zagrebu˝.

Krizmanike je biskup ohrabrio i pozvao da ostanu na Božjoj strani: ˝Doći će i bolji dani, bolje godine i uspješniji život.˝ I župnik don Ivan Turudić je na kraju mise pozvao i krizmanike, ali i roditelje da ne odustanu i ne padnu pred navalama koje dolaze: ˝Nemojte se negativno modernizirati, nego ostanite moderni u Kristu˝ Nakon  don Ivanove zahvale upućene biskupu, svećenicima i velikom župnom zboru i nakon blagoslova uslijedilo je zajedničko fotografiranje i podjela uspomena na ovaj veliki dan kada je u kršćansku zrelost zakoračilo 49 mladih ljudi.