Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

KRALJICE MIRA EVO NAS TEBI

Već 34 godine na drugu nedjelju u mjesecu svibnju, na Majčin dan, u Hrasnu je posebno svečano jer vjer nici iz cijele Hercegovine i Dalmacije hodočaste u ovo malo hercegovačko mjesto kako bi obnovili svoju vjeru i izrazili zahvalnost Kraljici Mira. Tako je bilo i u nedjelju 8. svibnja.

Prošlih godina moglo se osjetiti blago smanjenje broja hodočasnika, ali ove godine Hrasno je ponovno zasjalo u svojem punom sjaju. Nekoliko tisuća vjernika smjestilo se u duboke hladovine oko crkve Bezgrešnog začeća BDM kako bi, obnovljeni snagom Duha svetoga, spremnije dočekivali nove dane. A upravo je Duh Sveti bila glavna tema propovjedi biskupa Mostarsko-duvanjske i upravitelja Trebinjsk-mrkanske biskupije koji je, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio misno slavlje.

˝U novome zavjetu prvi put Duh Sveti se očigledno pokazuje u životu Blažene Djevice Marije. Ništa muškarci, ništa Josip, već snagom Duh Božji. Ona pomoću svoga tijela daje tijelo Isusu i to je Utjelovljenje. Kako? Pa to je tajna naše vjere˝ istaknuo je biskup Perić.

Govoreći o snazi Duha Svetoga biskup je okupljenome puku prepričao događaj o hrabrom priznavanju svoje vjere mladića Marka Milanovića koji je prije 150 godina ne želeći zanijekati pripadnost rimokatoličkoj vjeri u Morinama pored Nevesinja izgubio svoj mladi život. ˝Njegovo tijelo ni nakon 40 dana od smrti nije počelo trunuti, već je, prema pisanjima očevidaca čak i mirisalo, a na otkinutoj glavi mogao se vidjeti osmjeh˝, rekao je biskup Ratko koji je hodočasnike Kraljici Mira pozvao da upravo vjerski uzor traže u Marku Milanoviću.

Na početku mise i ove godine održana je procesija na Gradinu kako bi biskup zazvao blagoslov Božji na brojne automobile i autobuse, a radi se o tradicionalnom blagoslovu vozila što je uveo kardinal Franjo Kuharić.

Ovogodišnji partner bila je župa Sv. Franje Asiškoga. Naš zbor pokušao je izvođenjem marijanskih pjesama uveličati proslavu ovoga dana. Sudeći po komentarima nakon misnoga slavlja izgleda da je pokušaj uspio. Nemali broj naših župljana i ove godine hodočastio je Kraljici Mira u Hrasno moleći Ju za ostvarenje Božjih namisli u našim životima, obiteljima, ali i u našoj vjerskoj zajednici.