Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

SVEČANOST BEATIFIKACIJE PAPE IVANA PAVLA II.

Na drugu uskrsnu nedjelju, nedjelju Božanskog milosrđa, 1. svibnja, s početkom u 10 sati, papa Benedikt XVI. će u vatikanskoj bazilici Sv. Petra predvoditi euharistijsko slavlje na kojem će proglasiti blaženim papu Ivana Pavla II. Događaj s radošću iščekuju milijuni katolika diljem svijeta, a mnoštvo hodočasnika odlučilo je i osobno sudjelovati na slavlju u Vatikanu. Uz hodočasnike iz cijeloga svijeta na beatifikaciji će biti nazočno i četrdesetak predsjednika država, a iz Hrvatske dolazi predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Kako prenose talijanski mediji, Grad Rim spreman je za dolazak očekivanih oko milijun vjernika. Već se postavljaju i televizijske kamere, a televizijske kuće osiguravaju mjesta za svoja vozila za satelitski prijenos. Sve pripreme sa zanimanjem prate i međunarodni internetski portali. Hrvatska televizija prenosit će misu beatifikacije u 10 sati, na drugom programu.

Podsjećamo, za svečanost beatifikacije ne izdaju se ulaznice i pristup na Trg Sv. Petra i u okolne ulice bit će besplatan, tako da će najbolja mjesta imati oni koji pravodobno stignu na Trg. No, sve će se moći pratiti i putem velikih video ekrana postavljenih na više mjesta u gradu. Nakon što Papa izgovori obrazac beatifikacije na fasadi bazilike odvit će se tapiserija i zasvirati himna skladana novom blaženiku u čast.

U podne, odnosno nakon mise, ispred Papina oltara i pred vjernike će biti donesen i izložen sarkofag novog blaženika. Sarkofag će potom još neko vrijeme ostati izložen u bazilici Sv. Petra za vjerničko štovanje. Tek nakon što svi oni koji to žele stanu pred sarkofag pokojnoga Pape, bit će položen u desnom prolazu bazilike Sv. Petra, blizu Michelangelove Piete. (kta/ika)