Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

BISKUPIJSKI CARITAS I U ČAPLJINI

Korizmeno vrijeme idealna je prilika da jedni drugima kroz međusobno razumijevanje i uvažavanje pokažemo istinsku ljubav. Posebnu pozornost u ovome vremenu, ali i inače, trebali bismo posvetiti onima koji često ne uspijevaju sami predstaviti svoje sposobnosti.

Kroz rad sa osobama s posebnim potrebama, Caritas hercegovačkih biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, dugi niz godina uspješno pomaže ovoj populaciji kako bi zajedničkim snagama široj javnosti prezentirali svoje mogućnosti. Mjesec travanj za ovu karitativnu instituciju imao je posebnu važnost, jer je održana prva prodajna izložba radova Caritasovih korisnika koji nisu smješteni u Mostaru, već u Čapljini u radionici Betlehem.  U nedjelju 10. travnja 2011. nakon mise za vjernike župe Čapljina, korisnici ove radionice, njih sedmero, vjernicima su prezentirali svoje radove. Prvim izlaskom u javnost ˝Betlehemci˝ su obilježili i tri mjeseca postojanja Betlehema u Čapljini.

˝Propovijedanje, Euharistija i Caritas, tri su stupa Katoličke crkve, a posebnu pozornost trebali bismo posvetiti ovoj trećoj˝ misao je koju je u svojoj propovjedi opetovano isticao don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa Mostar, predvoditelj misnoga slavlja. Govoreći o karitativnim djelatnostima koje se već desetljećima uspješno provode u Caritasu hercegovačkih biskupija, don Ante je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se ova crkvena institucija, kao servis za konkretnije ostvarivanje u vjeri, ponudila i vjernicima izvan općine Mostar, u ovome slučaju dolini Neretve u općini Čapljina.

˝Drago nam je što je projekt zaživio i što su naših sedmero novih korisnika i njihove obitelji prepoznali važnost jedne ovakve ˝radne˝ terapije u sredini poput Čapljine˝ rekao je don Komadina koji je pozvao prisutne vjernike da prihvaćanjem ovakvih osoba i njihovih nedostataka, ali i kvaliteta, podrže radionicu Betlehem u Čapljini.

A da su župljani Čapljine, kao i nemali broj vjernika iz okolnih župa, pozorno slušali propovijed, svjedoče prazni stolovi na kojima su bili izloženi radovi. Naime, preko stotinu ˝ekoloških umjetničkih radova˝, kako im Betlehemci vole tepati, svoje mjesto je našlo u stambenim prostorima diljem Čapljine. U radni prostor vratili su samo prazne kutije koje s nestrpljenjem čekaju nove radove, baš kao što i marljivi radnici s istim nestrpljenjem čekaju neku novu izložbu.

Nakon zajedničkog fotografiranja korisnika, njihovih roditelja, ravnatelja Caritasa i čapljinskog župnika don Ivana Turudića, došlo je vrijeme za polazak kućama, odnosno za šetnju po gradu ili prirodi, jer je ovaj vedri i topli travanjski dan bio zapravo Božji dar kao jedan od brojnih dokaza da se radi o hvale vrijednom projektu kojemu nadahnutom snagom Duga Svetoga.

Širokim osmjehom na licima, toplim riječima zahvale korisnici Betlehema neizravno su dobrim ljudima župe Čapljina uputili i misao vodilju radionice, čija je vlasnica osoba uzor za karitativnu angažiranost, Majka Tereza: ˝Ne možemo činiti ništa veliko  – samo male stvari s velikom ljubavlju.˝