Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

HRANA ZA DJECU I PSIĆE

U petak 18. ožujka 2011. otpočeo je vjersko-edukativni dio pripreme za Uskrs u vidu korizmenih tribina.

Ovogodišnja okvirna tema su Isusove neobične izreke.

Prvu tribinu, od četiri koliko će ih biti održano, predvodio je župnik don Ivan Turudić. Hrana za djecu i psiće naziv je prve tribine, odnosno Isusove izjave za koju don Ivan kaže da je blaža od onih koje će biti razjašnjene u idućim susretima. Sinoptička evanđelja (Matej, Marko i Luka) donose iste događaje s različitih točki gledišta. O susretu Isusa i Sirofeničanke pišu samo Matej i Marko, dok Luka isto izbjegava iz razloga što je o Isusovu životu i djelovanju pisao poganima, te bi značilo da im prenosi kako ih Isus smatra psima.

Tribina je počela čitanjem ulomka iz Markova evanđelja u kojoj se donosi događaj iz Sira:  Otišavši odatle, zaputi se u područje Sira . Uđe u jednu kuću i ne htjede da ga prepoznaju, ali on ne mogaše ostati neznan. Odmah, jedna žena čija kćerka imaše nečistog duha ču govoriti o njemu i dođe se baciti njemu pred noge. Ta žena bijaše poganka; po svom rođenju. Ona moljaše u Isusa da istjera zloduha napolje iz njene kćeri. Isus joj govoraše: ` Pusti dijete najprije da se najede, jer nije dobro uzeti kruh djeci za baciti ga psićima. Ona mu odgovori: ` Istina je to, Gospodine, ali psići, pod stolom, jednu dječje mrvice. On joj reče: ` Zbog te riječi, idi, zloduh je izišao iz tvoje kćeri. ` Ona se vrati kući i nađe dijete na krevetu: zloduh ju bijaše napustio.

Predvoditelj tribine ističe kako imamo dvije konstatacije -Isus javno daje do znanja da je spasenje rezervirano za Židove i -Prisutnost i aktivnost zla u svijetu.

Ni u jednom trenutku Isus nije iskazao namjeru propovijedati poganima, kako to onda da mi, koji nismo iz židovskog naroda, danas jesmo sljedbenici Isusa Krista, zapitao se don Ivan.

Možemo li očekivati od Boga da objavi sve? Spomenuo je i vjerske istine koje su slijedile tijek ljudske svijesti i znanja. Primjer je jedna od zadnjih istina, Uznesenje Blažene Djevice Marije.

Isus krist, što se vidi iz Markova evanđelja, ne isključuje iz spasenja one koji nisu iz njegovog naroda iako Židovi poganina nisu smjeli čak ni ugostiti. Ipak, Sirofeničanka je zgodom odgovorila na Isusovo mišljenje da se ne smije od djece uzeti kruh i baciti ga psićima.

Don Ivan Turudić u nastavku tribine biblijsku priču je pokušao prezentirati u današnjim okolnostima. I mi se danas borimo s dvije strane, pitajući se usklađujemo li ono što nam nalaže sredina u kojoj živimo i ono što kršćanski duh inspirira? Sve do 1960. godine u Crkvi gotovo da nije bilo nikoga tko nije mislio da je đavao pali anđeo koji je odbacio Boga.

U nastavku tribine predvoditelj je govorio o prisutnosti Sotone u svakodnevnici. Kako je došlo do toga da veliki broj vjernika ne vjeruje u djelovanje zloga u svijetu? Predodžba đavla se mijenjala, dolazi od grčke riječi diábolos koja znači neprijatelj, u vrijeme kada je hebrejski tekst Biblije 200. godine prije Krista preveden na grčki, Grci su riječ đavao često rabili umjesto hebrejske riječi cātān što na hebrejskom znači tužitelj. Katolička crkva uči da je đavao, koliko god bio moćan, ipak ograničeno biće. Danas postoje dva ekstrema. Brojni su oni koji smatraju da đavao postoji i djeluje u njihovim životima, dok drugi u potpunosti negiraju njegovo postojanje. Don Ivan ističe da i jedno i drugo mišljenje đavlu odgovara. Egzorcisti vjeruju da đavao može znati sadržaj ljudskih misli, jer sotona prepoznaje što se krije iza ljudskih misli. Poznajući sklonost čovjeka zlu, sotona može znati što želimo. Postojanje Božje volje je također ograničenje đavlova djelovanja. Katolička crkva smatra da đavao ima veću moć od čovjeka, ali nije sposoban učiniti ništa što mu Bog ne dopusti.

Zašto mu onda Bog dopušta da čini zlo čovjeku, pita se u nastavku don Ivan. Nije lako odgovoriti na ovo pitanje, smatra župnik, ali s jedne strane iskustvo drugih često kaže da Bog iz zla izvuče dobro, što svjedoče brojni sveci.  Čovjek često svojim ponašanjem uvodi zlo u svoj život.

Egzorcisti sotonsko djelovanje dijele ne : redovno i izvanredno. Redovno se očituje u podvrgavanje čovjeka napastovanju. Da bi neki čin bio grešan moramo znati da je to moralno zlo, a ukoliko toga nismo svjesni neznanje nas opravdava. Đavao nas najčešće tjera na suprotstavljanje dobru. Pogrešno je misliti da sve napasti dolaze od đavla, jer su neki grijesi posljedica čovjekove volje. Izvanredno djelovanje je svaka zloduhova aktivnost koja se smatra jačom od napasti. Postoje četiri područja: uznemiravanje, zlostavljanje, opsesija i đavolsko opsjednuće.

Do kraja tribine don Ivan je pojedinačno razjašnjavao svako od četiri izvanredna sotonska djelovanja, a u svakom od njih glavni cilj je čovjeka odvojiti od Boga. Zaključak je kako ne smijemo negirati postojanje zloga u svijetu, a u prilog ovome ide i činjenica da broj egzorcista u svijetu  iz dana u dan raste,  ističe don Ivan.

Iduća tribina na rasporedu je 25. ožujka, u hotelu Mogorjelo. Predavač će biti don Damjan Raguž.