Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

BETLEHEM U ČAPLJINI

Marina, Sanja, Danijel, Marko, Ivan i Lenardo od 10. siječnja ove godine s nestrpljenjem očekuju svako novo jutro. Ovih šestero mladih ljudi prvi su štićenici Betlehema, radionice za osobe s posebnim potrebama koja je na gore naznačen datum počela djelovati u Čapljini. Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan uvidio je potrebu otvaranja jedne ovakve radionice na području općine Čapljina, a nakon višemjesečnih priprema, početkom 2011. godine krenulo se u realizaciju projekta.

Dva ˝instruktora˝ obuku su pohađala u Caritasovim radionicama Emanuel i Nazaret, a radna iskustva i proizvode iz ovih radionica sada pokušavaju kroz rad s ˝vrijednom šestorkom˝ prenijeti u čapljinsku radionicu. Trenutni štićenci nisu samo zainteresirani za dolazak u radionicu, vrlo rado sudjeluju u pravljenju raznih prigodnih proizvoda. Na svakome od njih, kako to prakticiraju sve Caritasove radionice, nalazi se njihov potpis.

Prvi dani bili su rezervirani za pravljenje srca, raznih boja i veličina. Ispočetka nam možda nije bilo jasno čemu tolika srca, ali onda mo shvatili. Štićenici i instruktori odlučili su kroz srca iskazati ljubav jedni drugima, a i blagdan Sv. Valentina vrlo je blizu. Stoga, naše prve čestitke u znaku su Valentinova, srca i ljubavi.

Trenutno smo smješteni u Poslovnom središtu, Mate Bobana bb, a najlakše nas je pronaći ako se sjetite imena naše obitelji. Na vratima je zaljepljen jedan od prvih proizvoda: kartonska kućica u kojoj piše Betlehem.

Betlehemsku štalicu prvo su posjetili vjerni pastiri. Nakon nekog vremena slijedeći zvijezdu Repaticu, i Sveta tri kralja.  I mi smo u prvih mjesec dana već imali vrijedne posjete, a najčešće nam svrate oni maleni, najvećeg srca. Svakoga četvrtka posjeti nas i učiteljica Ankica, a njezin angažman nazvali smo ˝edukacijski˝ dio tjedna. Naša šestorka širom otvorenih ruku očekuje i potencijalne nove štićenike, jer prostor, kojim trenutno rasplažemo, može primiti deset do dvanaest osoba. Osim novih štićnika, vrata su otvorena za svaku osobu dobre volje, a u skoroj budućnsti nadamo se i volonterskom radu naših sugrađana, kako bismo davanjem i primanjem ljubavi preskočili sve, ljudskim djelovanjem napravljene, prepreke.

Dobro nam došli!