Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

TKO JE BIO MARKO MILANOVIĆ?

Većina ljudi koji su sinoć (14. prosinca.) bili u hotelu Mogorjelo u Čapljini na predstavljanju knjige Mučeništvo Marka Milanovića nije znala odgovoriti na naslovno pitanje. S obzirom na naslov knjige moglo se samo pretpostaviti da se radi o nekom mučeniku. A o kakvom, sve sudionike treće ovogodišnje adventske tribine u organizaciji čapljinskog župnika don Ivana Turudića, upoznala su četvorica predstavljača. Dva prezimenjaka Marka Milanovića, nakladnik Pero i benediktinac don Jozo, župnik u Studencima don Ivo Šutalo i biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko mrkanjski, Ratko Perić. Glazbeni dio večeri pripao je klapi Signum i guslaru Željku Glaviniću.

Prireditelj nove knjige Pero Milanović je, osim što je predstavio cilj izdavanja, na početku zahvalio autorima svih tekstova objavljenih u knjizi. Jedan od njih je i povjesničar fra Andrija Nikić koji je o Marku pisao već 1980. godine u ˝Taveliću˝, ali i don Ivici Puljiću, don Jozi Milanoviću i drugima. Mladi mučenik Marko vjerojatno je rođen 1837, ili 1839. a mučeničkom smrću poginuo 1859. na Morinama. Banatski harambaša Sava Čeović sa svojom skupinom ortaka presreo je humske planištare, dva pravoslavca, dva katolika i jednog muslimana. Katolici su bili Marko Milanović iz Kruševa kod Stoca i Pero Glavinić iz Moševića kod Neuma, a Musliman Mujo Gotošić s Poplata. Musliman je pogubljen bez ikakvih pitanja, a od ostalih se očekivalo da se izjasne kao pravoslavni. Pero Glavinić se predstavio kao ˝ristjanin˝, ali Marko Milanović to nije htio učiniti, rekao je:˝Ja sam pravi katolik, a vi radite što ste naumili!˝ I doživio je sudbinu kolege Muje kojemu je također odrubljena glava. Tijelo ovog mladog mučenika, svjedoka katoličke vjere, šalje posebnu poruku. Pronađeno je za četiri dana. Usta su bila nasmijana, a tijelo neraspadnuto, kako su rekli sinoć predavači: ˝žuto kao vosak i mirisavo kao cvijeće.˝ Tijelo je mirisalo čak i 40 dana nakon smrti.

Svih ovih detalja o životu i mučeničkim trenucima Marka Milanovića doticala su se sva četvorica sinoćnjih predavača, a posebice biskup Ratko koji je pozvao vjernike da se molitvom obraćaju mučeniku Milanoviću u svim svojim potrebama. Cilj knjige je proširiti glas o mučeništvu ovog Hrvata iz Kruševa koje je ostao hrabar i onda kada je trebao odgovoriti na  shakespeareovsko pitanje Biti ili ne biti?

Tada se dogodilo ovo potonje, a neširenje priče o ovome malo poznatom događaju među Hrvatima, rezultiralo je da on ostane prekriven velom tajnosti sve do naših vremena.

Ali, složni su svi govornici, došlo je vrijeme da se vrati Biti, jer posjetitelji sinoćnje promocije nakon odlaska s tribine znali su odgovoriti na pitanje iz naslova, što je i najvažniji cilj knjige, jer crkvenim redovima je, prema riječima biskupa Ratka Perića, cilj što više oživiti i proširiti uspomenu na ovog vjernog laika. Ukoliko se ovaj cilj ispuni, kompletirala bi se sva tri pravila za proglašenje  nekoga mučenikom: 1. mržnja progonitelja prema vjeri mučenika, 2. svojevoljno podnošenje smrti mučenika i 3. proširen glas o mučeništvu.