Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

OTPOČELE ADVENTSKE TRIBINE

Od četvrtka 2. prosinca 2010. naši župljani ponovno imaju priliku dublje upoznati svoju vjeru, odnosno jasno definirati odnose unutar političke, kršćanske ili obiteljske zajednice.  Naime, u hotelu Mogorjelo sinoć su počele ovogodišnje tribine koje su prvi put organizirane prošle godine u povodu Došašća.

Prvi predavač bio je don Tonči Matulić svećenik Hvarsko-bračke biskupije, predavač na KBF-u u Zagrebu. U uvodnom dijelu predavač je rekao kako je politika bremenita i složena tema jer je složena i suvremena povijest našega naroda. Ona je utjecala na stvaranje ogromnih podjela, ne podjela koje su se pojavile između suverenih država, nego unutar hrvatskog bića. ˝Postoje teške i duboke podjele koje imaju svoje svjetonazorske, metafizičke i ponajprije ideološke konotacije.˝ rekao je predavač.

Nova Matulićeva knjiga Tužaljke kamenja hrvatske pustinje, koja je neposredni povod njegovog posjeta našoj župnoj zajednici, nastala je nakon posljednjih predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj. Treći hrvatski predsjednik je autoru, kako sam kaže, donio nekoliko tjeskoba.  Ivo Josipović deklarirao se kao nevjernik, priznao je da dolazi iz obitelji koja ga je odgojila kao nevjernika, a njegov otac bio je jedan od osnivača Golog otoka koji je donio puno zla hrvatskom narodu. O izboru trećeg predsjednika najviše je govorio u uvodnom dijelu tribine.

˝Stoljećima su se Hrvati borili da dobiju svoju zemlju, ne onu kojom upravljaju centri sa svih strana, od Beograda do Beča, već neovisnu Hrvatsku. Uz njega je uvijek bilo kršćanstvo odnosno Katolička crkva. Od kad gledamo one bitne konstitutivne identitetske elemente našeg hrvatskog naroda onda se taj narod može razumjeti samo ako se razumije Katolička crkva, ako odstranimo katoličanstvo taj narod nitko ne bi mogao razumjeti˝, nastavlja predavač.

Naglasak je stavljen upravo na kršćanstvo koje se utjelovljuje po Katoličkoj crkvi koja tvori puk Božji. ˝Ali vukovi i sile tame nikada ne miruju, to znamo i po zdravoj pameti, a ne uči nas samo vjera o tome. Pravo istinsko ozdravljene dubokih rana može izliječiti samo Crkva, i nitko ga drugi neće izliječiti. Jesmo li i mi činili to? Vi imate svoju Čapljinu, pođite od nje. Gola činjenica komunicira problematiku dubokih, naših rana, koje su tu, na hrvatskom biću, pa prema tome i na našem katoličkom biću˝ decidan je predavač Matulić.

Nastavlja kako se u Hrvatskoj ne može izolirati od ˝ideologizirane˝ politike koja samo čini da rane na hrvatskoj duši više krvave. Ne možemo više govoriti da nam je jučer nešto uzela Austrija i Mađarska. Da nam je jutros nešto učinio Beograd.Moramo se upitati što nam ovo popodne radi naša Hrvatska. ˝Jesmo li mi uklet narod koji ne zna raditi i proizvoditi, sada kada imamo slobodu, neovisnost i demokraciju?˝ upitao se energični predavač.

˝Mi imamo blagostanje pojedinaca, ali nemamo zemlju blagostanja. Tužaljke kamenja hrvatske pustinje su pokušaj razumijevanja vjere u kontekstu, ali ne u ideološkom, stranačkom ili regionalnom, niti bilo kakvom kojeg ne trpi vjera˝.  Nastavlja s tvrdnjom da vjera nije ukinula, već ispravno dimenzionirala hrvatsko biće, jer ona je to kadra, i može nam pomoći da budemo odgovorni i zauzeti građani, a ne da patimo s ranama koje su nam nanijele ideologije 20. stoljeća. Spomenuo je ime i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Takav čovjek je, prema njegovom mišljenju, najbolje shvatio hrvatsku dušu i biće, na čemu mu svi mi danas trebamo zahvaliti, jer to baštinimo.

Don Tonći je na kraju predavanja ovo vrijeme nazvao vremenom pustinje, odnosno čišćenja, a nama katolicima je pustinja osoba Isusa Krista u koju trebamo ući, trajno ostati i po njegovom Evanđelju se liječiti, čistiti i spašavati.

Prijevod knjige Tužaljke kamena hrvatske pustinje prema autorovim riječima je Žalosti i nade, radosti i tjeskobe nas vjernika katolika u hrvatskoj političkoj zajednici u sadašnjem trenutku.

Na kraju prve tribine odgovoreno je i na nekoliko pitanja, a župnik don Ivan je svim nazočnim u dvorani kraljice Katarine zahvalio na dolasku te ih upoznao s temom  iduće tribine koja će se održati u četvrtak 9. prosinca. O komunikaciji u obitelji govorit će don Krešo Puljić.