Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

ŽUPNE OBAVIJESTI ZA 34. N. K. G – KRIST KRALJ

Slijedeća nedjelja je prva nedjelja došašća. Sveta misa bit će samo jedna u 1130. S tom nedjeljom započinje i nova crkvena ili liturgijska godina.
Prošle godine započeli smo s tribinama u jakim vremenima tj. došašću i korizmi. I ove godine kroz tri četvrtka nastavit ćemo tako. Prva tribina je zakazana za 2. prosinca, četvrtak u 1900 sati. Predavač je dr. don Tonči Matulić, svećenik Hvarsko-bračke biskupije, predavač na KBF-u u Zagrebu. Autor mnogih knjiga i nagrađivanih knjiga. Posljednja knjiga “Tužaljke kamenja hrvatske pustinje” ponukala me je da ga pozovem kako bi kroz ono što je napisao progovorio i nama tj. našem odnosu prema društvu u kojem živimo. Naslov teme je “Vjernik i opće dobro političke zajednice”. Govorit će se o stanje duha i svijesti suvremenoga hrvatskoga društva pri čemu se neizbježno misli na stanje duha i svijesti naše kršćanske duše koja je metafora za kršćanski život ili život kršćanina u konkretnim povijesno-društvenim okolnostima. Budući da hrvatska politička zajednica i društvo prolaze kroz duboku duhovnu krizu naš predavač će ponajprije pokušati zaviriti u kršćansku dušu i proniknuti uzroke njezine trenutne obamrlosti i tjeskobe. Hrvatsko društvo, pa tako i ovo naše u Hercegovini, jest kršćansko tj. katoličko društvo te je posljedično duboka duhovna kriza hrvatskog društva istodobno i duboka duhovna kriza kršćanske duše. Prepoznavanje pravih uzroka krize ne treba očekivati od ekonomskih i financijskih stručnjaka već se prave uzroke krize može otkriti samo metodom koja je vlastita duhovnom istraživanju. Dijagnosticiranje stanja duha i svijesti neizostavno uključuje u sebi dijagnosticiranje stanja duha svijesti naše Crkve, budući da kršćaninova duša nije tek puka metafora, nego živa teološka stvarnost.
U sljedeći petak tj. 26. studenog neće biti vjeronauka.
U srijedu, 24. studenog, naša klapa “Signum” putuje u Austriju gdje će u katedrali u Linzu i Sankt Marienu na poziv iz Austrije održati koncerte. Ovo nije važan događaj samo za njih nego i za sve nas i ovaj kraj. Podržite ih na one načine koji su vama mogući. Nadam se da će biti takvih gesta kojima ćete ih podržati. Zahvaljujem svim članovima klape, voditeljici gospođi Slavici Eldić te gospodinu Ivici Maslaću koji su kroz ove dane utrošili svoje vrijeme kako bi se što bolje pripremili. Nije mala stvar, uz sve svoje obiteljske, školske i druge obveze četiri do pet puta tjedno dolaziti na probe. Još jednom im svima zahvaljujem što na takav način svojim trudom, ne samo što promoviranju klapsko pjevanje, nego našu župu, naš grad i čitavu Hercegovinu.