Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

KATOLIČKA CRKVA BOGATIJA ZA ŠEST NOVIH SVETACA

Papa je u nedjelju 17. listopada uz sudjelovanje hodočasnika iz raznih krajeva svijeta proglasio šestero novih  svetaca i svetica koji su živjeli u razdoblju od XV. do XX. stoljeća.

Među njima je poljski svećenik iz reda regularnih lateranskih kanonika Stanislaw Kazimierczyk Soltys, koji je živio i djelovao sredinom 15.stoljeća. Zatim kanadski redovnik, časni brat iz Kongregacije sv. Križa Andre (Alfred) Bessette, koji je živio od 1854.-1937, i njegova suvremenjakinja španjolska redovnica Utemeljiteljica Kongregacije kćeri Isusovih Candida Maria de Jesus Cipitria y Bariola, te australska redovnica Utemeljiteljica kongregacije sestara svetoga Josipa od Srca Isusova Marija od Križa (Mary Helen) Mac Killop, koja je živjela i djelovala na prijelazu iz 19. u 20 stoljeće, kao i talijanska redovnica Giulia Salazano, dok je druga talijanska svetica Battista Camilla da Varano pripadala klarisama, a živjela je od 1458. do 1524.

Među novim sveticama je i australska redovnica Mary Mac Killop. Na njezinom su se grobu u Australiji molili papa Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., koji ju je ubrojio među svece, istaknuvši kako su sveci odraz Božje ljubavi.

Pred nepravdama čovjek mora tražiti pravdu, ali nadasve moliti bez prestanka, jer Božja pravda nadoknađuje ljudsku nepravdu, rekao je Papa osvrćući se na nedjeljno evanđelje i objasnio kako je Bog širokogrudan i milostiv te je uvijek spreman poslušati molitve svojih vjernika. Zbog toga ne bi smjeli nikada očajavati, već ustrajno moliti kao što su molili i novi sveci.

Nekada dobivamo dojam da je molitva beskorisna, da nije djelotvorna te se posvećujemo djelatnostima, koristeći sva ljudska sredstva oko postizanja naših ciljeva i ne mislimo na Boga. Isus, međutim, kaže da moramo neprestano moliti. Naravno, dodao je Papa, da molitva mora biti izraz vjere, jer inače nije prava molitva.

Glas Koncila