Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

BISKUP PERIĆ ODRŽAO DUHOVNE VJEŽBE U “KARMELU SV. ILIJE” NA ZIDINAMA

Na poziv oca Vinka Mamića, sadašnjega provincijala Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa, mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, održao je od 3. do 8. listopada u „Karmelu sv. Ilije“ u Zidinama petodnevne duhovne vježbe. Sudjelovala su 23 karmelićana iz svih samostana u Provinciji: u Zagrebu, na Krku, u Splitu, u Somboru, u Sofiji i Zidinama na Buškom jezeru.

Biskup Perić se i ranije odazivao pozivima Karmelske zajednice da održi predavanja i predslavi Euharistijska slavlja prigodom raznih susreta, a vodio je duhovne vježbe u istom samostanu svećenicima iz Đakova i karitativnim djelatnicima iz Mostara. Biskup Perić je najprije ukazao na pravu potrebu duhovnih vježbi istaknuvši da su čovjeku nužne i duhovne vježbe mozga i srca, uha i duha kao što su potrebne tjelesne vježbe, osobito starijim osobama, a posebno onima koji su dan-noć prikovani uz kompjutore ako žele ostati normalni. Dva temeljna razmatranja na temelju Svetoga Pisma održao je u ugodnoj dvorani za meditacije, a dva nagovora povezana s liturgijskim činom ili pobožnošću u crkvi sv. Ilije proroka. Svakog dana u 11,00 sati bilo je: prvi put klanjanje, drugi put krunica, treći put križni put, a pretposljednjega dana bilo je izloženo Sveto Otajstvo od 11,00 do 16,00 kada je postojala mogućnost sv. ispovijedi, kao neizostavne teme i vježbe svakoga duhovnoga višednevnog susretanja te Sveta misa s Večernjom i homilijom u 18,00 sati. Glavna misao vodilja bila je: sugovorništvo muških osoba s Isusom od njegova djetinjstva u Nazaretu do uzašašća u Betaniji: sv. Josip, Ivan Krstitelj, Šimun Starac, Nikodem i Arimatejac, Jair, Zakej i Rimski stotnik, Isus i djeca, Isus i njegova braća, sudionici Isusova procesa: Ana, Kajfa, Pilat i Herod; trojica razbojnika: Baraba, Dizma i Gizma, i dvojica razočaranih pa oduševljenih subesjednika na putu u Emaus, kojima je srce gorjelo dok im je Gospodin otkrivao Pisma.

Biskup Perić govorio je: o sugovorništvu riječima, osjećajima, susretima i drugim duhovnim komunikacijama, a mogla su se čitati Isusova načela i djela u službi spasenja ljudi s kojima se on susreo i koje on na svoj božanski način i danas susreće i obraća. Biskup Perić je 2000. godine pozvao o. Jakova Mamića, karmelićanskoga provincijala, da na području Mostarsko-duvanjske biskupije Hrvatska karmelska provincija otvori svoj samostan kao duhovnu oazu, osobito za svećenike, redovnike i redovnice. Oci su karmelićani pozitivno odgovorili zovu, dali se na posao oko podizanja reprezentativna samostana i posebno ga osmislili ciljevima evangelizacijske, duhovne, ekumensko-međureligijske i izobrazbeno-kulturološke naravi. To je druga muška redovnička zajednica u Hercegovini, dok različitih ženskih redovničkih zajednica ima sedam. Izrađena je monumentalna građevina na Zidinama na Buškom jezeru, koja uza samostan i crkvu ima veliku dvoranu sa simultanim prevođenjem, više manjih dvorana za rad u skupinama i za meditacije te oko 40 soba uglavnom jednokrevetnih.

Crkva i samostan na Zidinama blagoslovljeni su 20. srpnja 2006. na sv. Iliju proroka, zaštitnika „kraljevstva Bosne i Hercegovine“ još od 1752. godine. Do sada se samostan isticao osobito u službi duhovnosti: duhovnih vježbi, duhovnih obnova i savjetovanja, uvođenja u molitveni život.

(kta/kium)