Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

CRKVA NE ODUSTAJE OD TEMELJNIH VRIJEDNOSTI: ŽIVOTA, BRAKA, OBITELJI I ODGOJA

Završni Proglas o demografiji i obitelji sudionika plenarnog zasjedanja CCEE-a u Zagrebu.

 

“Predsjednici biskupskih konferencija europskih zemalja, okupljeni u Hrvatskoj u Zagrebu na 40. plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), bavili su se temom demografije i obitelji. Istraživanje koje je napravljeno pri biskupskim konferencijama u 47 zemalja potvrđuje nedvojbeno demografsko opadanje. Na nj zacijelo utječu obiteljske politike koje provode pojedine zemlje, no čini se da to nije dovoljno da bi se objasnio težak i opći pad broja rođenih koji se opisuje i kao ‘demografska zima’. Opće kulturno ozračje, naime, podosta utječe na osobne i društvene obrasce ponašanja. Što se tiče katolika, nužno je rasti u svjesnijoj i argumentiranijoj vjeri da bi se kritički mogla vrednovati prevladavajuća kultura koja dovodi u pitanje vrijednosti kao što su ljudski život od njegova početka do naravne smrti, osoba u njezinom naravnom ustrojstvu, sloboda kao moralna odgovornost, vjernost, ljubav, obitelj. Vrlo je zabrinjavajuća, primjerice, rasprava koja se ovih dana vodi u Vijeću Europe, koja želi ograničiti priziv na savjest od strane medicinskog osoblja, kako bi se olakšao pristup pobačaju. Sve to pokazuje da je, osim potrebe da vjera bude ukorijenjena i živa, potrebno vjerovati u sposobnost razuma da otkrije istinu stvari u njima samima i etičku istinu. Čini se da je načelno nepovjerenje u ljudski razum obilježje takozvane postmoderne. Prisutnost Katoličke Crkve u tom ozračju mora biti nadahnuta nadom: naša je nada Isus Krist, i ona treba biti kadra zapaziti znakove skrbi i povjerenja, čak i kad su oni izraženi u prikrivenom obliku.

Uvjereni smo da je ljudska savjest kadra otvoriti se vrijednostima koje su prisutne u našoj naravi, koju je Bog stvorio i otkupio po Isusu Kristu. Crkva, svjesna svojega poslanja da naviještanjem Krista Spasitelja služi čovjeku i društvu, podsjeća na antropološke i društvene implikacije koje iz Krista proizlaze. Zbog toga ne prestaje zastupati temeljne vrijednosti života, braka između jednoga muškarca i jedne žene, obitelji, slobode vjeroispovijesti i slobode odgoja: vrijednosti na kojima se zasnivaju i u kojima nalaze jamstvo sve druge vrijednosti primijenjene na društvenome i političkome polju. Mnoge obitelji koje prihvaćaju prisutnost Isusa Krista te žive u skladu s istinom o obitelji, daju trajno svjedočanstvo o ljepoti navještaja Crkve i o njegovoj usklađenosti s ljudskim srcem, pokazujući da je moguće živjeti u obitelji u skladu s Kristovim pozivom.

U svjetlu ove teme sa svom se silinom nametnula odgojna zadaća Crkve, koju joj povjerava njezina tisućljetna tradicija; zadaća koja u Kristu – pravome Bogu i savršenome čovjeku – nalazi svojega Učitelja, uzor i izvor milosti.

(hbk.hr)