Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. FRANJE

Naša župna zajednica proslavila je blagdan nebeskog zaštitnika sv. Franje Asiškog. Misno slavlje koje je počelo u 18 sati u crkvi sv. Petra i Pavla u Strugama predvodio je don Senko Antunović, župnik sv. Nikole iz Metkovića. Koncelebriralo je pet svećenika, župnika susjednih župa: Gabele, Gabela Polja, Studenaca, Gorica Struga te naš župnik don Ivan.

Predvoditelj misnog slavlja, don Senko Antunović propovijed je počeo prisjećajući se blaženog Alojzija kardinala Stepinca. Jučer je obilježeno 50 godina od smrti i 12. obljetnica beatifikacije ovoga kardinala koji je svoj život podredio rimskom biskupu. Nije bilo sile, a pokušaja je bilo, da se Stepinac skrene sa svoga pravca, vjere u Boga, vjere u papu i vjere u svoj hrvatski narod, podsjetio je velečasni Antunović. Poslušnost i crkvena hijerarhija bili su os oko koje je don Senko vrtio svoje razmišljanje. Spomenuo je nekoliko primjera svjetskih neposlušnosti vjerskim poglavarima zaključivši: ˝kako je papa Kristov poslanik, biskup papin, te, tko ne poštuje biskupa, ne poštuje papu, ne poštuje Mariju Bogordicu, dakle on nije rimokatolik.˝ Dotaknuo se i svježeg događaja u BiH, političkih izbora te zaključio kako smo u ovoj zemlji narod kojega je lako podrediti, ali smo nažalost i narod koji sam sebi međusobno pravi najveće barikade pri pokušaju sustizanja nacionalnog i vjerskog jedinstva. No, prema don Senkovim riječima, oni koji su na pravome putu, ne trebaju se preplašiti prijetnji, jer i kardinal Stepinac hrabro se uspio oduprijeti svim pokušajima da ga se udalji od zajedništva sa Svetom stolicom, zbog toga je trpio u zatvoru i zbog toga je bio podvrgnut višegodišnjem progonstvu, i na kraju cinički otrovan. Predvoditelj misnog slavlja na kraju je okupljene u crkvi u Strugama pozvao da i dalje vjeruju u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu.

U zahvali  predvoditelju mise naš župnik don Ivan Turudić pozvao je don Senka da u svoje molitve uključi i situaciju u našoj župi, te da od Boga zamoli milost za konačno riješenje sitacije u Čapljini, ali i ostalim župama u Hercegovini koji proživljavaju istu sudbinu. Po završetku mise, pred crkvom je ostao veći broj vjernika koji se imao prigodu osvježiti uz zalogaj meze ili gutljaj osvježavajućeg napitka. Klapa Signum pobrinula se da završetak proslave sv. Franje začini pjesmom, te su našeg nebeskog zaštitnika, kao i sve okupljene  prije povratka kućama počastili s nekoliko izvedbi duhovnih pjesama.