Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

PRVI DAN TRODNEVNICE U ČAST SV. FRANJI

Večeras je počela trodnevnica u čast sv. Franji Asiškom, zaštitniku naše župe. Na ulazu u crkvu sv. Petra i Pavla u Strugama vjernike je dočekao kip sv. Franje, a radi se o novome kipu, daru jednog župljanina. Predvoditelj euharistijskog slavlja bio je don Ivan Perić, župnik u župi sv. Mateja u Mostaru.

U svojoj propovijedi don Ivan je podsjetio na potrebu obnove našeg odnosa s Bogom, te je povukao paralalu čovjeka s vinovom lozom, koju, ako ju ne održavate, nećete moći ubrati sočan grozd. Ističe kako je čovjeka lako usporediti i s neživim stvarima, npr. kućom, ukoliko se svakodnevno ne pomete ili godišnje ne okreči, nemoguće je boraviti u istoj. Tako je i s čovjekom koji bi se kroz sakrament ispovijedi i pričesti trebao obnoviti i pripremiti za proslavu nebeskog zaštitnika. Naglasio je važnost iskrene i ustrajne molitve gdje bi nam uzor mogla biti sveta Mala Terezija čiji je spomendan upravo danas. Dolazak na trodnevnicu sv. Franje ne bi trebao biti još jedan u nizu običaja, već korištenje prigode za istinsku preobrazbu, istaknuo je don Ivan.

Prije mise vjernici su imali prigodu za ispovijed, molila se i krunica sedam Marijinih radosti ili poznata kao franjevačka krunica, a na početku misnog slavlja blagoslovljen je i novi kip sv. Franje.

(1. 10. 2010.)