Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

KATOLIČKA CRKVA OBILJEŽAVA SVJETSKI DAN MEDIJA

U nedjelju, 26 rujna 2010. katolička Crkva u BiH obilježava 44. Svjetski dan medija, odnosno svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja. Obilježavanje ovoga dana predloženo je i usvojeno na Drugom vatikanskom saboru. Dekretom Inter mirifica dopušteno je biskupijama po vlastitim mogućnostima i željama odrediti jedan dan u godini kada će medije pokušati približiti vjernicima, odnosno pokušati sklopiti prijateljstvo između katolika i medijskih djelatnika.

Prvi Svjetski dan medija obilježen je 6. svibnja 1967. godine. U povodu ovoga dana Papa svake godine objavi poruku kojom pokušava obraditi aktualnu temu kojom će rad medija približiti Crkvi diljem svijeta. Ova poruka najčešće se objavi 24. siječnja na blagdan sv. Franje Saleškog (na slici), zaštitnika katoličkih novinara. Na svjetskoj razini ovaj Dan najčešće se obilježava na proljeće, između Uzašašća i Duhova, međutim kod nas je zbog podjele sakramenata pričesti i krizme često ostajao u sjeni, pa je odlučeno da se obilježi zadnju nedjelju u rujnu.

Ove godine sv. Otac Benedikt IV. uputio je poruku: ˝Svećenik i pastoral u digitalnom svijetu: novi mediji u službi Riječi˝. Papa je ove godine podsjetio kako je ˝prvi svećenikov zadatak naviještati Krista, utjelovljenu Božju riječ i priopćavati drugima mnogoliku Božju milost koja posredstvom sakramenata donosi spasenje˝.  Crkva se od svojih početaka služila medijima koji su bili raspoloživi u pojedinom povijesnom trenutku kako bi, ne samo na Misama, predstavljala svoje pravo lice.  Stoga Crkva i u današnje vrijeme u medijima, zbog njihovog naglog širenja kao i znatnog društvenog utjecaja, vidi važne i korisne čimbenike za vršenje svećeničke službe, ističe sv. Otac.

Papa, nadalje, kaže: ˝Razvoj novih tehnologija i digitalni svijet u cjelini predstavljaju veliko bogatstvo za čitavo čovječanstvo i za čovjeka pojedinca, a može djelovati i kao poticaj na susret i dijalog. No njihov razvoj jednako tako pruža veliku priliku vjernicima. Ništa se ne može i ne smije ispriječiti na putu onome koji se, u ime Krista uskrsloga, trudi biti uvijek bližnji drugom čovjeku.˝ Istaknuo je sveti Otac i ključnu ulogu suvremenog svećenika koji se mora služiti novim medijima u prenošenju Božje riječi: ˝Neka vas Gospodin učini oduševljenim navjestiteljima Radosne vijesti također u novom prostoru što ga nude sadašnja sredstva komunikacije.˝

O svakome od nas, bilo da smo prenositelji ili samo recipijenti vijesti, ovisi što ćemo odabrati, odnosno za što smo spremni otvoriti oči ili uši. Potrebno je mudro se okoristiti ovim ˝divnim Božjim darovima˝ i ˝znakovima vremena˝, a ne samo lamentirati kako smo bombardirani ružnim medijskim sadržajima. Postoji: ˝Uzmi ili ostavi!˝