Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

ZAVRŠENE DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Program Injigo obuhvaća ignacijanske duhovne vježbe u svakodnevnom životu od 30 tjedana (DV) kao i duhovne vježbe u šutnji od tri do trideset dana (DVŠ). Za Program se brine Zajednica Injigo. Program i Zajednicu utemeljila je u Zagrebu dr. sc. Marica Čunčić.

Injigo je krsno ime svetog Ignacija Loyolskoga (1491. – 1556. god.) koji je 1548. godine dobio odobrenje za svoju knjigu Duhovne vježbe od pape Pavla III. dokumentom Pastoralis officii gdje se između ostaloga kaže: „Spomenute spise i vježbe koje su u njima sadržane svojom vlašću u ovom pismu odobravamo, hvalimo i potvrđujemo te u Gospodinu veoma bodrimo sve Kristove vjernike obaju spolova, gdje god oni bili, da se tim pobožnim spisima i vježbama služe i neka dopuste da njima budu poučeni.“

Cilj duhovnih vježbi je, kako kaže sv. Ignacije, da čovjek tako uredi svoj život da se ne da voditi od svojih neurednih sklonosti, nego dopušta da ga Bog očisti, oslobodi i povede svojim putem. Duhovne vježbe dar su Duha Svetoga Crkvi. Srce karizme je pomoć duši da dođe do života milosti i otkrije svoj osobni poziv u Bogu.

Za duhovne vježbe u svakodnevnom životu mnogi su svjedočili da im takva svakodnevna molitvena disciplina pomaže u osobnom odnosu s Bogom tako da na svojim radnim mjestima, u braku, u svećeništvu ili redovništvu snažnije proživljavaju prisutnost Božju, primaju njegovu pomoć i milost, usklađuju se s voljom Božjom i licem Isusa Krista. Mnogi su se u DV promijenili, a da to prije dugo nisu mogli učiniti.

Duhovne vježbe su kristocentrične jer se u 30 tjedana razmatra Isusov život od začeća do smrti i uskrsnuća, uz još neka popratna razmatranja, i to prateći crkvenu godinu tako da se u Došašću razmatra utjelovljenje, na Božić rođenje, u korizmi Muka i na Uskrs Kristovo uskrsnuće.

Školske godine 2011. – 2012. bilo je u duhovnim vježbama od 30 tjedana oko 2100 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i drugih zemalja, raznih uzrasta od osnovne škole do preko osamdeset godina starosti. Po stručnoj spremi ima ih od NKV radnika do doktora znanosti, oko pedesetak teologa ili studenata teologije, svećenika i časnih sestara.

U Čapljini u župi sv Franje već godinu dana 15 vjernika obavlja Duhovne vježbe svetog Ignacija u svakodnevnom životu u Programu Injigo. Vježbatelji šest dana u tjednu (osim nedjelje) čitaju i razmatraju odlomke iz Svetoga pisma i točke iz knjige „Duhovne vježbe“ sv. Ignacija Loyolskog. Svoje molitveno iskustvo zapisuju i o tome razgovaraju s pratiteljem jedanput tjedno. Postoji knjiga „Dođi, slijedi me!“ s uputama dr. Marice Čunčić kako se razmatra u kojem tjednu. U našoj se župi održavaju redoviti tjedni susreti s uputama za vrijeme školske godine već  godinu dana.

Svatko tko želi upoznati Boga i sebe kroz ovakav tip duhovnih vježbi može se do 15. rujna 2012. prijaviti na web stranici Programa Injigo www.injigo.com.