Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

KRIZMA U NAŠOJ ŽUPI

Sakramenat krizme je punina i potvrda krštenja. Duh Sveti koji se prima u potvrdi je Božji dar koji kršćanina prožima i potiče da odvažno i otvoreno svjedoči u svijetu za Krista i da radi na ostvarivanju njegova kraljevstva na zemlji.

Sakramenat krizme redovito podjeljuje biskup, a po njegovu ovlaštenju može i drugi svećenik. Obred se sastoji od zazivanja Duha Svetoga, polaganje biskupovih ruku nad krizmanicima i mazanjem krizmanim uljem na čelu krizmanika. Biskup kaže krizmaniku: Primi pečat dara Duha Svetoga. Krizmanik odgovara: Amen! Biskup potom završi riječima: Mir tebi! Krizmanik odgovori: I s duhom tvojim.

Krizmanik ima i kuma-kumu, koji-koja ga prati na krizmu. Kod krizme kum-kuma drži desnu ruku na desnom ramenu krizmanika. Kum mora biti katoličke vjere i krizman.

MOLITVE

Pripravna molitva

Gospodine, tvoji su vjernici već krštenjem primili radost Duha Kristova te su u ozračju obitelji i kršćanske zajednice nastojali provoditi život po evanđeoskom nauku. Svetom potvrdom na poseban način primamo darove Duha Svetoga kojega je Krist poslao nad apostole. Odsada i mi ispunjeni istom nadom želimo primiti pečat Dara Duha Svetoga i svojim životom potvrditi vjeru u život budućega vijeka.

Roditeljska preporuka

Molimo te, Gospodine, blagohotno primi molitvu roditelja za svoje dijete. Krštenjem si ga nanovo rodio i sad želiš potvrditi darom Duha Svetoga. Neka raste u vjeri roditelja, na radost tvoje Crkve i svoga naroda.

Molitva krizmanika

Dragi Bože, u kršćanskoj zajednici pripremali smo se za sakramenat potvrde. Otac biskup pomazat će naše čelo svetim uljem. Naš kum će nam staviti desnicu na rame. Primit ćemo pečat Dara Duha Svetoga. Želimo ispovijedati vjeru koju su nam predali Sveti Oci i tako biti svjedoci evanđelja Kristova.

Preporuka kumova

Gospodine, naše kumče obilježio si križem i pomazanjem Duha Kristova. Očuvaj ga u vjeri, neka se ne stidi pred svijetom ispovijedati Krista raspetoga, i odanom ljubavlju vrši njegove zapovijedi.

Zahvalnica krizmanika

Hvala ti, Gospodine, na daru sakramenta svete potvrde. Prati nas i nadalje svojim blagoslovom: da ojačamo u vjeri i svetošću budemo Crkvi na radost a djelom i ljubavlju promičemo u svijetu njezin napredak.