Korisni linkovi
Kontakt

ŽUPA SV.FRANJE ASIŠKOGA
ČAPLJINA
(Privremena adresa:)
Župni ured Dračevo
88307 Višići, BiH
Mobitel: 063/346-596

Naše župe

www.cbismo.com
www.zupablagajbuna.ba
www.svivan.ba
www.sveti-matej.info
www.katedrala-mostar.info

VJERA

Počele su ovogodišnje tribine kroz došašće za čapljinske župljane, ali i za sve vjernike koji žele shvatiti i prihvatiti vrijednost bogoslovnih kreposti. Vjera, ufanje i ljubav, tri bogoslovne kreposti teme su triju tribina koje se održavaju u hotelu Mogorjelo.

O vjeri je na prvome susretu govorio župnik don Ivan Turudić. Nakon uvoda, koji je bio neophodan da bismo shvatili tri bogoslovne kreposti, pa je iz toga razloga govorio i o ljudskim krepostima koje se ukorjenjuju u bogoslovne kreposti, župnik je pojasnio tri bogoslovne kreposti. Ljudske kreposti Katekizam Katoličke crkve definira: To su čvrsti stavovi, stalno raspoloženje trajne savršenosti razuma i volje koji ravnaju našim činima, zapovijedaju našim strastima i upravljaju našim vladanjem po razumu i vjeri. Ljudske kreposti mogu biti naučene i stečene i nazivaju se stožerne ili kardinalne kreposti: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost. Župnik je prisutnim vjernicima, pojasnio svaku od ovih kreposti, a onda je počeo govoriti o temi prve tribine.

„Vjera je, prema definiciji Katekizma katoličke Crkve, bogoslovna krepost po kojoj vjerujemo u Boga i sve što je On rekao i što nam sveta Crkva predlaže vjerovati jer je On sama istina“, pojašnjava don Ivan. Prema ovome definiciji vjere, kaže don Ivan, moramo poći od jedne bitne činjenice, a ta je da je Bog istina i u njemu nema prevare i laži. Upravo zato možemo se prepustiti i prihvatiti sve što nam On objavljuje.

Na tribini je župnik govorio o uzorima vjere Abrahamu, Mojsiju, Blaženoj Djevici Mariji, Zahariji i Isusu. Svi oni odogovorili su potvrdno na Božji poziv za odlazak u nepoznato s Njim iako nisu znali što ih čeka na koncu putovanja. Na kraju predavanja o ovim biblijskim likovima svatko od nas mogao se  zapitati: „Vjerujem li?

O nadi će u srijedu 14. prosinca govoriti biskup Ratko Perić.